Att gå på bio har varit populärt sedan stumfilmen kom till Sverige i början av 1900-talet. När sedan talfilmerna tog över, har Sverige själv haft framgångar på filmfronten. Många svenska filmer och skådespelare har nominerats för fina priser som till exempel en Oscar.

Här följer några filmer som flera nog känner igen:

• ”Hajen” – (1975). Handlade om en alltför stor vithaj som befann sig i New England på en stor badort. Den naive polischefen trodde att det skulle vara lätt att eliminera hajen med ett litet hopplockat team, något som inte alls blev så lätt. Filmen fick några efterföljare, men de blev inte så populära som den första. Hajen är en film som helt klart är värd att återse.

• ”Rocky” – (1976). I huvudrollen ses Sylvester Stallone. Filmen handlar om den halvprofessionelle boxaren, Rocky Balboa, som inte egentligen har några som helst framtidsutsikter. Men han får en chans att visa vad han går för genom att få gå en match mot världsmästaren, något som ses som ett pr-stunt. När det visade sig gå bra för Balboa fick han gå flera matcher. Rocky är en av de bästa sportfilmer som gjorts och visats på bio. Precis som ”Hajen” fick ”Rocky”-filmerna också flera mer eller mindre sämre efterföljare, däremot fick filmen mer uppmärksamhet än ”Hajen”.

Biofilmer 2020

Det blir som vanligt ett bioår även under 2020 och här är förslag på filmer du bör se: En skräckfilm som återkommer och som var väldigt populär när den visades första gången, är filmen ”A Quiet Place”, där biopubliken var så tysta att det kunde höras om en knappnål föll på biogolvet. I filmen hade Emily Blunt och John Krasinski huvudrollerna och de kämpade för sin överlevnad, när de vistades tillsammans med ljudkänsliga varelser. Nu kommer del två, med John Krasinski som regissör, och handlingen sker i en monsterbelägrad värld.