Det här med att välja en biofilm är inte alltid det lättaste. Du kanske har hört från vänner att en viss film ska vara riktigt bra, och bokar biljett för att se den. Men vad som var bra i den filmen såg inte du. Alla har olika smak på filmer, men olika genrer brukar hålla samman en grupp. Tycker du om Science fiction eller Fantasy, då lyssnar du säkert hellere på dem som föreslår en sådan film.

Det finns många genrer i filmer, precis som i böcker. Läser du böcker i en viss genre brukar det vara en sådan film du gärna vill se också. Olika genrer kan var: kriminalfilmer, thrillers, romantiska komedier, familjefilmer, indiefilmer, tecknade filmer och skräckfilmer. Sedan finns det alla filmer som blivit storfilmer och som drar större publik. ”The Godfather”, De tre milen, Sound of music är bara några exempel på storfilmer.

Guldbaggen

I Sverige delas varje år ut flera priser i olika kategorier i filmens värd: Sveriges mest sedda biofilm, bästa manliga huvudroll, bästa kvinnliga huvudroll, bästa ljud, film, regi och många andra filmer. Biofilmer har som sagt betytt mycket ända sedan början av 1900-talet i Sverige och det finns många duktiga svenska skådespelare som tagit en plats som stora skådespelare även i USA.

Oscars

Att vinna en Oskars är nog det största en skådespelare kan tänka sig. Det har funnits flera svenska skådespelare som fått ta emot en Oscarstayett och det kan man verkligen få skryta med. Sist var det Alicia Vikander som blev den fjortonde svensk som fick en Oscar. Det var för sin biroll i ”The Danish Girl” (2016). Ingrid Bergman har fått tre stycken: För filmen ”Mordet på Orientexpressen (1975) fick hon pris för bästa kvinnliga biroll, och för filmen ”Gasljus” (1945) fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll och så blev det även för filmen ”Anastasia” (1957).